Jednostavan recept za pripremu kombuhe

17. NOVEMBAR 2024.3 minuta čitanjaKombuha
Kako se pravi kombuha?
Pravljenje kombuhe kod kuće je jednostavno, zabavno i omogućava vam da kontrolišete ukus i kvalitet ovog zdravog napitka. U ovom vodiču saznajte sve što vam je potrebno za uspešan početak.
  1. Šta je SCOBY i fermentacija?
  2. Neophodni sastojci i oprema
  3. Recept
  4. Kako znati da je fermentacija uspešna?
  5. Saveti za savršenu kombuhu

Šta je SCOBY i fermentacija?

SCOBY je simbiotska kultura bakterija i kvasca koja omogućava fermentaciju čaja. Tokom ovog procesa, šećer u čaju se pretvara u probiotičke kiseline i prirodni gas, što daje kombuhi njen karakterističan ukus i benefite.

SCOBY kultura za kombuhu

Neophodni sastojci i oprema

  • Čaj: crni, zeleni ili beli (izbegavajte aromatizovane čajeve).
  • Šećer: beli kristal šećer ili beli šećer od trske (neophodan za fermentaciju).
  • SCOBY kultura i starter tečnost.
  • Staklena tegla: poželjno veće zapremine (npr. 3-5 litara).
  • Krpa ili pamučna prekrivka i gumica za pokrivanje tegle.

SCOBY možete nabaviti na našem sajtu ovde:

SCOBY kultura za kombuhu

Recept

  1. Pripremite 1 litar zaslađenog čaja (4g čaja + 60g šećera).
  2. Ohladite čaj na sobnu temperaturu.
  3. U staklenu teglu sipajte pripremljeni čaj, SCOBY (kambuha gljivu) i starter tečnost.
  4. Pokrivajte krpom i učvrstite gumicom.
  5. Fermentirajte 7-10 dana na sobnoj temperaturi (idealno 21-24°C).
Za detaljan vodič sa fotografijama, pogledajte naše uputstvo ovde: Priprema kombuhe

Kako znati da je fermentacija uspešna?

Praćenje procesa fermentacije je ključno za dobijanje kvalitetne kombuhe. Evo na šta sve treba obratiti pažnju:

Dobri znaci
  • SCOBY se postepeno širi i deblja
  • Tečnost postaje sve manje prozirna
  • Formiraju se sitni mehurići koji se lagano podižu ka površini
  • Boja napitka se postepeno menja od tamne ka svetlijoj
  • Novi SCOBY sloj je kompaktan i ravan, bez rupica i nepravilnosti
  • Nakon 3-4 dana pojavljuje se blago kiselkast miris

Važno je napomenuti da je svaka fermentacija pomalo drugačija i da na nju utiču temperatura prostorije, godišnje doba i kvalitet sastojaka. Sa iskustvom ćete naučiti da prepoznate optimalan trenutak za završetak fermentacije prema vašem ukusu.

Ako želite gazirani napitak ili posebne arome, prebacite kombuhu u drugu fermentaciju. Detalje o ovom procesu pronađite ovde:

Druga fermentacija kombuhe

Saveti i trikovi

Napredni saveti za pripremu:
  • Pazite na higijenu - koristite detaljno oprane tegle i pribor.
  • Počnite sa manjim količinama dok ne savladate proces
  • Koristite platnenu maramicu umesto papirnog filtera - bolja cirkulacija vazduha
  • Obeležite tegle datumom početka fermentacije
Sezonsko prilagođavanje:
  • Leti: skratite vreme fermentacije i smanjite količinu šećera
  • Zimi: postavite teglu na toplije mesto i produžite fermentaciju
  • Proleće/jesen: pratite standardno vreme fermentacije (5-10 dana)
  • Prilagodite recepte sezonskom voću za aromatizaciju
Naši tajni trikovi:
  • Koristite filter za vodu da izbegnete hlor
  • Pripremite veću količinu osnovnog čaja i čuvajte ga u frižideru
  • Pratite pH vrednost pomoću lakmus papira
  • Flaširajte kombuhu u staklene flaše sa hermetičkim zatvaračem
  • Držite flašice uspravno tokom druge fermentacije

Zaključak

Spremanje kombuhe kod kuće nije teško i može biti ekonomično, ali i sjajna prilika da uživate u napitku prilagođenom vašem ukusu. Sa pravim sastojcima, malo truda i našim uputstvima, brzo ćete postati ekspert!

Za dodatne informacije kliknite na link ispod

bucha.rs