Jednostavan recept za pripremu kombuhe

- Šta je SCOBY i fermentacija?
- Neophodni sastojci i oprema
- Recept
- Kako znati da je fermentacija uspešna?
- Saveti za savršenu kombuhu
Šta je SCOBY i fermentacija?
SCOBY je simbiotska kultura bakterija i kvasca koja omogućava fermentaciju čaja. Tokom ovog procesa, šećer u čaju se pretvara u probiotičke kiseline i prirodni gas, što daje kombuhi njen karakterističan ukus i benefite.

Neophodni sastojci i oprema
- Čaj: crni, zeleni ili beli (izbegavajte aromatizovane čajeve).
- Šećer: beli kristal šećer ili beli šećer od trske (neophodan za fermentaciju).
- SCOBY kultura i starter tečnost.
- Staklena tegla: poželjno veće zapremine (npr. 3-5 litara).
- Krpa ili pamučna prekrivka i gumica za pokrivanje tegle.
SCOBY možete nabaviti na našem sajtu ovde:
SCOBY kultura za kombuhuRecept
- Pripremite 1 litar zaslađenog čaja (4g čaja + 60g šećera).
- Ohladite čaj na sobnu temperaturu.
- U staklenu teglu sipajte pripremljeni čaj, SCOBY (kambuha gljivu) i starter tečnost.
- Pokrivajte krpom i učvrstite gumicom.
- Fermentirajte 7-10 dana na sobnoj temperaturi (idealno 21-24°C).
Kako znati da je fermentacija uspešna?
Praćenje procesa fermentacije je ključno za dobijanje kvalitetne kombuhe. Evo na šta sve treba obratiti pažnju:
Dobri znaci- SCOBY se postepeno širi i deblja
- Tečnost postaje sve manje prozirna
- Formiraju se sitni mehurići koji se lagano podižu ka površini
- Boja napitka se postepeno menja od tamne ka svetlijoj
- Novi SCOBY sloj je kompaktan i ravan, bez rupica i nepravilnosti
- Nakon 3-4 dana pojavljuje se blago kiselkast miris
Važno je napomenuti da je svaka fermentacija pomalo drugačija i da na nju utiču temperatura prostorije, godišnje doba i kvalitet sastojaka. Sa iskustvom ćete naučiti da prepoznate optimalan trenutak za završetak fermentacije prema vašem ukusu.
Ako želite gazirani napitak ili posebne arome, prebacite kombuhu u drugu fermentaciju. Detalje o ovom procesu pronađite ovde:
Druga fermentacija kombuheSaveti i trikovi
Napredni saveti za pripremu:- Pazite na higijenu - koristite detaljno oprane tegle i pribor.
- Počnite sa manjim količinama dok ne savladate proces
- Koristite platnenu maramicu umesto papirnog filtera - bolja cirkulacija vazduha
- Obeležite tegle datumom početka fermentacije
- Leti: skratite vreme fermentacije i smanjite količinu šećera
- Zimi: postavite teglu na toplije mesto i produžite fermentaciju
- Proleće/jesen: pratite standardno vreme fermentacije (5-10 dana)
- Prilagodite recepte sezonskom voću za aromatizaciju
- Koristite filter za vodu da izbegnete hlor
- Pripremite veću količinu osnovnog čaja i čuvajte ga u frižideru
- Pratite pH vrednost pomoću lakmus papira
- Flaširajte kombuhu u staklene flaše sa hermetičkim zatvaračem
- Držite flašice uspravno tokom druge fermentacije
Zaključak
Spremanje kombuhe kod kuće nije teško i može biti ekonomično, ali i sjajna prilika da uživate u napitku prilagođenom vašem ukusu. Sa pravim sastojcima, malo truda i našim uputstvima, brzo ćete postati ekspert!
Za dodatne informacije kliknite na link ispod
bucha.rs